建築家と家づくり 好きに暮らそう SuMiKa
photo:URBAN ARTS/Shinsuke Kerahttp://blog.hako-arch.com/?cid=56290 | 赤塚の住宅
赤塚の住宅
アトリエハコ建築設計事務所
photo:URBAN ARTS/Shinsuke Kerahttp://blog.hako-arch.com/?cid=56290 | 赤塚の住宅
キャンバスに追加する
写真を拡大する
もっと見る


約25坪の旗竿敷地。

将来、四周を隣家に囲まれる可能性の環境の中、
周囲環境に頼らずに気持ちよく生活できる住宅を目指しました。

一見閉じた箱ながら、フロアとテラスがそれぞれスキップしながら連続し
内外でぐるっと回遊できるプラン。

行き止まり感のない回遊性が、内外をバリアフリーにつなげ
光や風をより身近に感じることに寄与するだろうと考えています。


Having the situation being common in Tokyo, this narrow L shaped site has the area of approximately 85 square meters.

In the south side of this site, the sunshine is interfered with by the next house that was built close to the site, the neighboring entrance being placed just in front of the approach of the new house.

In the north side of the site, there is a parking lot now, but as seen in a typical dwelling area in Tokyo, this side of the site also might be surrounded by the buildings of the neighbor around in the future.

We tried to get a level of privacy in this surrounded environment, while putting the natural light into the new house effectively.

The walls that conceal the dweller's private life from crowded environment were set up along site boundary, and the inside area got by that was furthermore divided into two areas; outdoor terrace and internal room, in accordance with neighboring environment and a direction of sunlight.

In a range of the volume that is allowed in height regulation of The Building Standard Law, each room was placed considering the rationality of the functional connections.
And in order to be able to deliver the natural light to whole of the building, we tried to create fluidity of the internal space by providing the internal areas on skip floors of the half floors difference.

On the main floor, the two areas the living area and the terrace were placed close, and on the upper level the sanitary area and the washing terrace similarly.
Each two areas on the two levels were linked each other by the stairs inside and outside around the central void in a loop.

The vista of the circulation around the central void offers unique barrier-free feeling between the interior and exterior space to the dweller.

アトリエハコ建築設計事務所のプロフィール写真

アトリエハコ建築設計事務所

七島幸之 +佐野友美

スペシャリスト会員
スペシャリスト会員とは
個人で建築に関連するクリエイティブな活動を行っている専門家やユニットを示します。
通常営業中です
竣工年
2012
部屋数
2
家族構成
夫婦(子供あり)
構造
木造軸組住宅(在来工法)
敷地面積
50㎡〜100㎡未満
延床面積
50㎡〜100㎡未満
予算帯
1500万円以上〜2000万円未満
所在地
東京都
ロケーション
都市